ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ
ΧΑΙΡΕ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΒΑΔΙΣΤΟΝ(Κάνετε κλίκ στήν εἰκόνα γιά νά ὁδηγηθεῖτε στό ἱστολόγιο: ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ 3

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ ἀπαγορεύει τή δερματοστιξία (τατουάζ) (Παλαιά Διαθήκη: Λευιτικόν, κεφ. 19, στίχ. 28)


Αποτέλεσμα εικόνας για δερματοστιξία


Λευ. 19,28         καὶ ἐντομίδας οὐ ποιήσετε ἐπὶ ψυχῇ ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καὶ γράμματα στικτὰ οὐ ποιήσετε ἐν ὑμῖν· ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεὸς ὑμῶν. 
Λευ. 19,28                Δεν θα κάμετε εντομάς στο σώμα σας, ούτε θα χαράξετε γράμματα στο δέρμα σας. Εγώ είμαι Κυριος ο Θεός σας. 


Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μαζί με τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους,απαγόρευσε τα τατουάζ θεωρώντας ότι έτσι παραμορφώνεται το σώμα το οποίο αποτελεί κάτοπτρο της όψης του Θεού.
H δερματοστιξία (τατουάζ) αποτελεί στην εποχή μας μια πολύ δημοφιλή και διαδεδομένη αισθητική πράξη.  
Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας δερματοχειρουργικής το 50% αυτών που έχουν κάνει τατουάζ επιθυμεί μέσα στην πενταετία την αφαίρεσή τους ενώ το 70% το έχει μετανιώσει.

Οι επιπλοκές για την υγεία.


  Τα τατουάζ σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας. Αν και ακόμα η ιατρική κοινότητα δεν έχει μελετήσει αρκετά το θέμα, υπάρχουν αναφορές για επιπλοκές τόσο τοπικές, όσο και συστηματικές. Πιο συγκεκριμένα : 
    Τοπική λοίμωξη : το τατουάζ σχετίζεται συχνά μετοπικές λοιμώξεις στο σημείο που γίνεται, κυρίως λόγω της λοίμωξης από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, που είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται στο σώμα μας κατά την διάρκεια της επέμβασης, ή να είναι μολυσμένα τα σύνεργα του τατουάζ. Πολλές φορές έχουν ανακοινωθεί επιδημίες από μολύνσεις με βάση το χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, πράγμα που ενοχοποιεί το εργαστήριο και τις μεθόδους του. Πιο σημαντικές είναι οι αναφορές για ανθεκτικό στη μεθικιλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, όπου η θεραπεία είναι δύσκολη, λόγω της σοβαρής αντίστασης του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Επίσης έχουν αναφερθεί και λοιμώξεις με άτυπα μυκοβακτηρίδια. Μια άλλη ιδιαίτερη περίπτωση είναι η λοίμωξη από το μικρόβιο Μ.chelonae, όπου παρουσιάζεται μια γκρίζα περιοχή 10 ημέρες έως 5 μήνες μετά από τη διενέργεια του τατουάζ. Η περίπτωση αυτή ανταποκρίνεται καλά στη χρήση μακρολιδών και κινολονών.
  Συστηματικές λοιμώξεις : οι συστηματικές λοιμώξεις είναι πιο σπάνιες από τις τοπικές. Αυτές συνήθως συμβαίνουν σε ερασιτεχνικά εργαστήρια που κάνουν τατουάζ και δεν ακολουθούν τη προβλεπόμενη διαδικασία. Στο παρελθόν εμφανιζόντουσαν μέχρι και περιστατικά σύφιλης, διότι οι «καλλιτέχνες» έβαζαν τη βελόνα στο στόμα τους πριν την χρησιμοποιήσουν.
    Ενδοκαρδίτιδα : πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη της καρδιάς, η οποία μπορεί να προέλθει από βελόνα και πράγματι υπάρχουν τέτοιες αναφορές, ιδίως σε αυτούς που κάνουν πολύ συχνά τατουάζ. Μάλιστα τα άτομα που έχουν κάποιου είδους καρδιοπάθεια θα πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά πριν να επιχειρήσουν κάποιο τατουάζ.
    Ηπατίτιδα : οι ηπατίτιδες B και C μπορούν να μεταδοθούν από βελόνες που δεν έχουν καλά αποστειρωθεί.
     HIV : το AIDS μεταδίδεται με τις βελόνες, για αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αποστείρωση και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται βελόνες μιας χρήσης.
Δερματικές αντιδράσεις: δερματικές αντιδράσεις συμβαίνουν συχνά μετά από ένα τατουάζ και ο λόγος είναι γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούνται πολλές φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας και σύστασης. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια σχετική έγκριση για τα μελάνια που χρησιμοποιούνται, από τους Εθνικούς Οργανισμούς Φαρμάκων. Υπάρχουν υλικά όπως αλουμίνιο, τιτάνιο και κάρβουνο που προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις.
     Αλλεργικές αντιδράσεις : αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται καθυστερημένα μετά από ένα τατουάζ και έχουν σχέση με το κόκκινο (ιώδιο), πράσινο (χρώμιο), κίτρινο (κάδμιο), μπλέ (κοβάλτιο) χρώμα από τις αντίστοιχες επικίνδυνες ουσίες.
    Αλλεργικές αντιδράσεις παρουσιάζονται και σε παροδικά τατουάζ από χένα, ειδικά όταν προστίθεται η ουσία παραφενυλενεδιαμίνη (PPD). Οι περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων απαιτούν τη χρήση κορτιζόνης για την θεραπεία τους.



Προσοχή!
  • Ένα τατουάζ σε μια εστία μελανώματος κάνει πολύ δύσκολη την επιβίωση του ασθενή.
  • Πολλά τατουάζ εμποδίζουν τον ακτινολογικό έλεγχο όταν αυτός χρειαστεί.
  • Τατουαζ στην σπονδυλική στήλη εμποδίζουν την επισκληρίδια αναισθησία.

ΠΗΓΗ : smarthealth.gr/628




Ιστορία του Tattoo


Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ
Η τέχνη του τατουάζ υπάρχει από την νεολιθική/λίθινη εποχή. Το 1991 ο Iceman Otzi ένας γέρος 5000 ετών βρέθηκε στην κοιλάδα του Οtz στις Γαλλικές Άλπεις και έφερε 57 τατουάζ πάνω στο δέρμα του. Το 1891 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απομεινάρια μούμιας που ανήκαν σε ιέρεια η οποία θεωρείτο ότι έζησε γύρω στο 2000π.χ. και η οποία έφερε πάνω στο σώμα της διάφορα γεωμετρικά  και σχηματίκα σχέδια. Οι μούμιες Pazyryk βρέθηκαν στα βουνά High Altai στη δυτική και νότια Σιβηρία και χρονολογούνται 2400 ετών. Πολλά από τα τατουάζ που ανακαλύφθηκαν στα σώματα από αυτές τις μούμιες συμβόλιζαν ζώα τα οποία ήταν σε πληθώρα κατά τη χρονική αυτή περίοδο.


ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ (MAORI)

Η πρακτική της τέχνης του τατουάζ είχε πολύ μεγάλη ιστορική σημασία για τους πολιτισμούς της Πολυνησίας σύμφωνα με τις οποίες η πνευματική ζωή και η δύναμη ή το <<μάνα>> απεικονίζεται στα τατουάζ τους. Οι Maori στη νέα Ζηλανδία πιστεύουν ότι το moko ή αλλιώς tattoo αντικατοπτρίζει την καλλιτεχνική τους διάθεση. Τα τατουάζ σε ολόκληρο το πρόσωπο θεωρούνταν στοιχείο κύρους και ανώτερου κοινωνικού status. Στα Samoa ή τέχνη του
χειροποίητου τατουάζ σχετίζεται με την κοινωνική τάξη,τον τίτλο και το κύρος,ενώ υπάρχουν τελετές τατουάζ στο απόγειο της εφηβείας όπου γιορτάζεται η διατήρηση,η διάρκεια και η αφοσίωση των νεαρών αρχηγών στην πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση.


 ΕΞΕΡΕΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΑΤΤΟΥ

Όπως είχε πεί κάποτε ο Κάρολος Δαρβίνος για τα τατουάζ <<δεν υπάρχει έθνος στη γή που να μη γνωρίζει αυτό το φαινόμενο>>.Κάποιοι πιστεύουν ότι η ρίζα της λέξης tattoo βρίσκεται στη λέξη tatau που κατά τους Samoa σημαίνει σημαδεύω δύο φορές. Το “ta” σημαίνει “χέρι” και διπλασιάζεται γιατί η πράξη γίνεται δύο φορές. Το “u” αναφέρεται στο “χρώμα”.Ο Captain James Cook ένας Βρετανός εξερευνητής Γνώρισε στο δυτικό κόσμο αυτό το φαινόμενο, όταν συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τη λέξη σε ένα ημερολόγιο γύρω στα 1760.Έγραψε “αποτυπόνουν σημάδια στο σώμα των ανθρώπων και τα αποκάλουν tattaw”. Επισκεύτηκε ξανά τα αντικείμενα προς μελέτη το 1779 οπού ανακοίνωσε ότι “το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης”. Αρκετά μέλη του πληρώματος του κάπτεν Κούκ θα επέστρεφαν στην Αγγλία με τατουάζ, μια πρακτική η οποία τελικά δημιούργησε μια σχέση ανάμεσα στα τατουάζ και στους ναυτικούς. Οι ίδιοι συγκέντρωσαν τατουάζ απο τα διάφορα ταξίδια τους.

   

ΤΟ ΤΑΤΤΟΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Τα tattoo έγιναν δημοφιλή μέσω των ανθρώπων του τσίρκου στα τέλη του 19ου αιώνα καθότι τα μέλη τους ήταν γεμάτα tattoo και περιόδευαν σε όλη την Ευρώπη. Το πρώτο ηλεκτρικό μηχάνημα tattoo εφευρέθηκε από τον Samuel o’Railly το 1891 και έκτοτε άνοιξε η πόρτα για την καινούρια γενιά των tattoo artists η οποία περιλάμβανε καινούρια μελάνια, βελόνες, μέθοδοι αποστείρωσης καθ σχέδια.



ΤΑΤΤΟΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι αρχαίοι Έλληνες διδάχθηκαν την τέχνη του τατουάζ από τους Πέρσες. Την ονόμασαν δερματοστιξία (δέρμα + στίγμα). Η τέχνη αυτή αναφέρεται στον Πλάτωνα,τον Αριστοφάνη και το Ηρόδοτο. Οι αρχαίες Ελληνίδες την χρησιμοποιούσαν ως καλλωπισμό. Επίσης με τατουάζ στιγματίζονταν τα μέλη μυστικών κοινωνιών. Αρκετά δημοφιλής ήταν ο στιγματισμός των δούλων και των εγκληματιών με τατουάζ κατά τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν την τέχνη από τους αρχαίους 'Ελληνες.Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μαζί με τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους,απαγόρευσε τα τατουάζ θεωρώντας ότι έτσι παραμορφώνεται το σώμα το οποίο αποτελεί κάτοπτρο της όψης του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου