ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ
ΧΑΙΡΕ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΒΑΔΙΣΤΟΝ(Κάνετε κλίκ στήν εἰκόνα γιά νά ὁδηγηθεῖτε στό ἱστολόγιο: ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ 3

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ο ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΔΑΝΙΗΛ ΣΙΣΟΕΒ ΚΑΙ Ο ΣΕΡΒΟΣ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΒ «Καί ἄγγελοι μέ τά φτερά τους θά μᾶς πᾶνε στούς οὐρανούς»….«Ὁδηγίες γιά τούς ἀθάνατους, ἤ τί νά κάνετε ἐάν τελικά πεθάνατε;» Πές μας, πάτερ ποιές εἶναι αὐτές οἱ ὁδηγίες;

 
  Ο ιερέας Δανιηλ Σισοεβ και ο διάκονος Γεώργιος Μαξίμοβ
 «Και άγγελοι με τα φτερά τους θα μας πάνε στους ουρανούς»….
  Ερώτηση: Τί σημαίνει ιεραποστολικη δραστηριοτητα; Εδώ, στη Σερβία, οι μη Ορθοδοξοι λένε, οτι η Ορθοδοξη Εκκλησία είναι στατικη, δεν είναι αρκετά ιεραποστολικη, και ελάχιστα ασχολείται με τα κοινωνικά προβληματα των ανθρώπων.
 Πατηρ Δανιήλ: – οταν λέμε, οτι η Εκκλησία πρέπει να είναι ιεραποστολική, υπενθυμίζουμε, οτι ο Σωτηρας, ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς, διέταξε όλους τους Χριστιανούς να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σέ όλους τους λαούς χωρίς εξαίρεση. Και γι’ αυτο η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να φέρει το λογο του Θεού σέ όλους τους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι ενεργος και όχι στατική. 
   Και αυτο πού συμβαίνει στη Ρωσικη Εκκλησία, είναι το γεγονος ότι αυτή επιστρέφει στην αποστολικη της ρίζα. Εκατοντάδες ιερείς και λαϊκοί της Εκκλησίας μας κηρύσσουν στους δρομους και πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις των σεκταριστών και στο τζαμί, και πολλοί στη συνέχεια έρχονται στον Χριστο.
Νομίζω οτι όλες οι Ορθοδοξες Εκκλησίες πρέπει να προχωρησουν και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στους ανθρώπους. Δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτο πού ήδη έχουμε.Ο Χριστος έχει πολλά πρόβατα, τα οποια εμείς δεν έχουμε βρει ακόμη. Στην ενορία μου τώρα παρακολουθεί μαθηματα μία μουσουλμανικη οικογένεια απο τον Καύκασο, και τα μέλη της θέλουν να βαπτισθούν και μου λέγανε: γιατί δεν ήρθατε στους προγόνους μας εσείς, οι ορθοδοξοι ιερείς, γιατί δεν γνώρισαν για αυτήν την αληθεια; Γιατί εκεί στο Νταγκεστάν, ποτέ δεν ακούσαμε γι’ αυτο;
Συχνά πιστεύουν οτι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά δεν είναι έτσι.
 Η Ορθοδοξη Εκκλησία μπορεί, και κάνει πολλά για τον εκχριστιανισμο. Μερικοί λένε οτι ο Ίδιος ο Κύριος οδηγεί την Ορθοδοξη Εκκλησία. Ναι, ο ίδιος ο Κύριος την οδηγεί, άλλα μέσα απο μας και αν εμείς θα φέρουμε τον άνθρωπο στην βάπτιση, τοτε θα καλύψουμε πολλές αμαρτίες, οπως είπε ο Αποστολος Ιάκωβος. Θα πάρουμε μια τεράστια ανταμοιβή στη Βασιλεία των Ουρανών, εάν θα οδηγησουμε τους ανθρώπους στην μετάνοια. Και ακομα περισσότερο όταν η Εκκλησία ασχολείται με το κήρυγμα του Ευαγγελίου σέ εκείνους, πού είναι έξω απο αυτήν, ακόμη και απο άλλα έθνη, τοτε η ίδια η Εκκλησία ανανεώνεται, δυναμώνει και ανθοφορεί, διοτι το Άγιο Πνεύμα, της δίνει τη δύναμη για να φέρει την ιεραποστολή και στο λαό της.
  Μερικοί λένε: πρώτα εκχριστιάνισε το λαό σου και μετά να πάς στους άλλους, αλλά ο Κύριος δεν είπε έτσι. Αν έχουμε γείτονα, Μουσουλμάνο, Παπικό ή Προτεστάντη, γιατί αυτός ακόμα δεν είναι Ορθόδοξος; Αφού γνωρίζουμε οτι έξω απο την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία, και αυτοί οι άνθρωποι, εάν δεν μπουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, θα χαθούν για πάντα, θα καταλήξουν στην αιώνια κολαση. Είχαμε τώρα ένα προβλημα με την Τσετσενία και μερικοί λένε: πώς είναι δυνατον να κηρύξουμε στους Τσετσένους; Αλλά εγώ θα πω το εξής: ο Τσετσένος πού βρίσκει τον Χριστό, θα είναι καλύτερος Χριστιανός ακόμη και απο τον μέσο άνθρωπο, ο οποίος κατάγεται απο παραδοσιακή ορθόδοξη οικογένεια. Εδώ είχα ένα φίλο Τσετσένο Ουαχαμπίτη, πού ήρθε να με προσηλυτίσει στο Ισλάμ. Εμείς αποφασίσαμε να καταλάβουμε: πού βρίσκεται η αλήθεια; Εγώ επί δύο μηνες του μιλούσα για τον χριστιανισμό, και μετά απο αυτο, εκείνος με ρώτησε: «Γιατί ακόμη δεν μου πρότεινες να βαφτιστώ;» Εγώ του είπα: «Αν πιστεύεις, τότε μπορείς να βαφτιστείς», και βαφτίστηκε. Τώρα το όνομά του είναι Αλέξανδρος.
 Ερώτηση: Ποιά είναι η αντίδραση της Εκκλησίας στα κοινωνικά προβλήματα πού υπάρχουν στη Ρωσία και τα οποία, όπως πιστεύουμε, είναι κοινά με τα προβληματα στη Σερβία; Επειδη γνωρίζουμε οτι αυξηθηκαν οι πλούσιοι, οι άδικα πλούσιοι κι απο την άλλη πλευρά αυξηθηκαν πολύ οι φτωχοί άνθρωποι. Ο άνθρωπος δεν είναι μονο η ψυχη, αλλά και το σώμα και πώς να βοηθησεις τους φτωχούς ανθρώπους; Δεν θα ηταν ιεραποστολική δραστηριοτητα να εμπνεύσουμε κάποιον  πλούσιο και να τον πείσουμε να βοηθάει τους φτωχούς;
     Πατηρ Δανιήλ: Φυσικά, κάθε ιερέας συναντά πολύ πλούσιους και πολύ φτωχούς ανθρώπους. Και πράγματι, η αποστολή της Εκκλησίας συμπεριλαμβάνει επίσης και την κοινωνική πρόνοια. Στη Μόσχα, υπάρχει ένα νοσοκομείο, το οποίο συντηρεί η Εκκλησία, με την βοηθεια, μεταξύ άλλων, και πλουσίων ανθρώπων. Στη Ρωσία υπάρχουν δεκάδες Ορθόδοξα ορφανοτροφεία. Η Εκκλησία φροντίζει τα νοσοκομεία στη Μόσχα, ολα τα νοσοκομεία είναι υπο την φροντίδα της. Και σε μεγάλο βαθμο χάρη στον ιερέα Μοσχας, πατέρα ARKADY SHATOV πάρα πολλοί πλούσιοι άνθρωποι βοηθούν τους φτωχούς. Υπάρχουν ολοκληρα προγράμματα για παρομοιου τύπου βοηθειες. Επιπλέον, ολα τα γηροκομεία είναι υπο την φροντίδα της Εκκλησίας. Πολλοί απο τους εθελοντές μας πάνε στους φτωχούς και φυσικά, η Εκκλησία αντιτίθεται ενεργά στις αδικίες πού συμβαίνουν στην κοινωνία. Και οι Μακαριοτατοι Πατριάρχαι Αλέξιος και Κύριλλος, επανειλημμένα έχουν απευθυνθεί στους πλουσίους, για να υποστηρίξουν τους φτωχούς. Και το αίτημα τους εισακούστηκε. Ώς αποτέλεσμα, χάρη στην Εκκλησία, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν και την αναγκαία βοηθεια για το σώμα.
   Ερώτηση: Μπροστά μου βρίσκεται το βιβλίο του ιερέα Δανιηλ Σισοεβ, το οποιο ονομάζεται: «Οδηγίες για τους αθάνατους, η τί να κάνετε εάν τελικά πεθάνατε;» Πες μας, πάτερ ποιες είναι αυτές οι οδηγίες;
 Πατηρ Δανιήλ: – Η Ορθοδοξη Εκκλησία γνωρίζει οτι δεν είναι μόνο η ψυχή του ανθρώπου αθάνατη, αλλά γνωρίζει πώς συμβαίνει ο θάνατος και πώς να προετοιμαστεί κανείς για τον θάνατο και τί συμβαίνει μετά τον θάνατο. Νομίζω οτι πρέπει να αρχίσει κανείς με το πώς να προετοιμαστεί για το θάνατο. Όλοι γνωρίζουμε πώς θα πεθάνουμε, ίσως και αύριο. Και είναι σημαντικο να έχουμε ένα μέρος, οπου θα πάμε, για να έχουμε ένα σπίτι μετά απο το φέρετρο. Το σπίτι αυτο το χτίζουμε με τις καλές μας πράξεις. Με τη βοηθεια της φιλανθρωπίας, μεταφέρουμε εκεί θησαυρούς. Όταν είμαστε φιλικοί με τους ανθρώπους, οταν τους παροτρύνουμε στην προσευχη, οταν τους γυρίζουμε στην Ορθοδοξία, τοτε έχουμε τους ανθρώπους αυτους με το μέρος μας στον δρόμο αυτο. Εννοείται οτι κάθε μας πράξη γίνεται στο όνομα του Χριστού, διαφορετικά αυτή δεν έχει καμία αξία. Αλλά μαζί με αυτό, πρέπει να προσπαθούμε οι πλησίον μας, να μας βοηθάνε όταν πεθάνουμε. Το σημαντικοτερο είναι, οι συγγενείς μας να καλέσουν έναν ιερέα πριν απο το θάνατο, για να τους εξομολογήσει και να τους κοινωνήσει κι έτσι οι άνθρωποι να περνάνε προετοιμασμένοι στην αιωνιότητα. Γι’ αυτον τον λογο συνιστώ να συμπεριλάβει κανείς την εξής παράγραφο στην διαθήκη του:

«Εάν οι κληρονόμοι μου δεν φωνάξουν, πριν από τον θάνατό μου, έναν ιερέα, δεν θα λάβουν καμία κληρονομιά».
    Και οταν ένα άτομο πεθάνει, συναντιέται με τους αγγέλους. Οι Άγγελοι του θεού βοηθάνε τον άνθρωπο, και οι δαίμονες επιτίθενται στον άνθρωπο και τον τρομάζουν. Δύο εβδομάδες πριν, παρηγορούσα έναν ετοιμοθάνατο και είδα πώς του επιτίθονταν οι δαίμονες. Και αυτό δεν είναι αστείο, είναι πραγματικότητα. Μόνο η Ορθοδοξη πίστη και η δύναμη του Τιμίου Σταύρου και ειδικοτερα η Θεία κοινωνία, μπορούν να προστατέψουν έναν τέτοιον άνθρωπο. Γι’ αυτο αν μετά το θάνατο σας επιτίθενται οι δαίμονες, κάντε το σταυρο και πείτε: «Κύριε Ιησού, βοήθα με!» Ειδικά να καλείτε την Υπεράμωμο Θεοτόκο. Αυτη γρήγορα προστατεύει απο δαίμονες. Και τότε, μετά το θάνατο, ανεβείτε στους ουρανούς, μην ανησυχείτε για την γη, γρήγορα τρέξτε στο Θεο, τότε οι δαίμονες δεν θα είναι σέ θέση να σάς επιτεθούν. Κατά την διάρκεια των δοκιμασιών, οι δαίμονες κρατούν αυτους, πού είναι δεμένοι με τη γη, οποίους σκέφτονταν πάρα πολύ τα επίγεια. Αν ο άνθρωπος αναζητούσε και επεδίωκε το δρόμο του Θεού, τότε αυτος ούτε πού θα αντιληφθεί αυτές τις επιθέσεις. Αλλά να θυμάστε οτι οι δαίμονες θα σας παραπλανησουν με την αμαρτία της ματαιοδοξίας. Στον Μέγα Μακάριο, πού, οταν ανέβαινε, οι δαίμονες λέγανε: «μας νίκησες! μας νίκησες!». 
Όμως, αυτος απαντούσε: «όχι ακόμη», και μόνο, όταν πέρασε στις πύλες του παραδείσου, είπε: «Τώρα σας έχω νικησει με τη δύναμη του Ιησού Χριστού». Έτσι και ολοι εμείς πρέπει να προετοιμαστουμε εκ των προτέρων και να προδιαθέτουμε τον εαυτό μας, για να μη καυχόμαστε και να μην παγιδευτούμε εκεί. Όταν φτάσετε στον παράδεισο, και εγώ θέλω ολοι οι ακροατές μας να πάνε, πηγαίνετε στους αγαπημένους αγίους σας. Έτσι, ακόμη απο την γη να γίνετε φίλοι μαζί τους. Στην περίπτωση αυτή, όλοι αυτοί πολύ πιθανον ακόμη και μετά τον θάνατο, να σας συναντησουν. Και έπειτα, όταν εσείς θα προσκυνήσετε τον Θεό, ο Κύριος θα σας στείλει να δείτε την κόλαση, γιατί πολλές φορές νομίζουμε πώς, η αμαρτία είναι γλυκιά και ευχάριστη, αλλά ο Κύριος λέει: Κοίταξε, η αμαρτία πού καταλήγει. Έτσι, και η Εκκλησία προσεύχεται εξαιρετικά για τους ανθρώπους κατά την διάρκεια των σαράντα ημερων μετά τον θάνατο.
Οι πλησίον μας μπορούν να βοηθήσουν με την ελεημοσύνη, την ανάγνωση των Ψαλμών, τις προσευχές, τα μνημόσυνα. Μερικοί απο τους αγαπημένους μας ανθρώπους πράττουν λάθος, ξοδεύουν πάρα πολλά λεφτά για επιδεικτικές κηδείες και ματαιόδοξα μνημόσυνα, αλλά θα ήταν προτιμότερο, όλα αυτά τα χρήματα, να μοιραστούν στους φτωχούς και αυτοί θα προσεύχονται για μάς. Ειδικότερα, βέβαια, θα προσεύχονται για μάς εκείνοι, τους οποίους εμείς φέραμε στην Ορθοδοξία. Για παράδειγμα, εκείνοι οι πρώην Μουσουλμάνοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Προτεστάντες, πού έγιναν Ορθοδοξοι χάρη σέ εσάς. Όλοι αυτοί θα προσεύχονται για εσάς, και οι άγγελοι με τα φτερά τους θα μάς ανεβάσουν στον ουρανο. Να θυμάστε οτι η ζωη είναι ένα σχολείο και ο παράδεισος είναι πανεπιστήμιο. Αλλά η πραγματικη ζωη θα αρχίσει μετά την φοβερη ημέρα της Κρίσης. Έτσι ελπίζω οτι εμείς θα προετοιμαστούμε καλά για να ζησουμε την αιώνια χαρά.
 Ερώτηση: Και πώς μπορεί κανείς να κερδίσει τον παράδεισο;
  Πατηρ Δανιηλ: -Τον παράδεισο για εμάς τον κέρδισε ο Ιησούς Χριστος. Χωρίς τον σταυρικο θάνατο του Σωτηρα, ολοι εμείς θα πηγαίναμε στην κόλαση, όπως και τώρα, όλοι οι αβάπτιστοι θα πάνε στην κόλαση, επειδή δεν έχουν λάβει βοήθεια από το Σταυρό του Κυρίου. Έχουμε λάβει το δώρο της σωτηρίας μέσω του βαπτίσματος, αλλά το κατοχυρώνουμε μέσω των καλών πράξεων. Και την δύναμη για τις καλές πράξεις μάς την δίνει η Θεία Κοινωνία, την οποία πρέπει να λαμβάνουμε όσο το δυνατον συχνότερα, με κατάλληλη προετοιμασία και άδεια του Πνευματικού μας.
 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΒ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙΣ ΣΑΝ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΙΕΡΕΩΣ ΔΑΝΙΗΛ ΣΙΣΟΕΒ +2009 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ
  http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2014/02/blog-post_976.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου