ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑ
ΧΑΙΡΕ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΒΑΔΙΣΤΟΝ(Κάνετε κλίκ στήν εἰκόνα γιά νά ὁδηγηθεῖτε στό ἱστολόγιο: ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ 3

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010


 Η Ι.Μ. ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΧΩ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΚΟΜΟΡΕΑ ΤΟΥ ΖΑΚΧΑΙΟΥ. ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ, ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΥ ΑΓΙΩΝ ΤΟΠΩΝ. 





Ὁ προφήτης Ελισσαίος είναι γνωστός εις την Εκκλησίαν από τα βιβλία Γ' και Δ' Βασιλειών της Παλαιάς Διαθήκης. Η ζωή και η δράσις αυτού τοποθετείται εις την περιοχήν της Ιεριχούς και του Ιορδάνου ποταμού.

Ο προφήτης Ηλίας εύρε τον Ελισσαίον εις την γενέτειραν αυτού, Αβελμαουλά, εις την κοιλάδα του Ιορδάνου, ενώ ώργωνε και τον εκάλεσε να τον ακολουθήση. Ο Ελισσαίος ανταποκρινόμενος, άφησε το όργωμα, εθυσίασε τους δώδεκα βους, με τους οποίους ώργωνε, παρέθεσε τράπεζαν εις τον λαόν και ηκολούθησε ως μαθητής τον προφήτην Ηλίαν. (Βασ. Γ', 19,12 κεξ).
Ο Θεός εχάρισε εις τον Ελισσαίον το προφητικόν και θαυματουργικόν χάρισμα. Εν από τα πολλά σημεία που επετέλεσεν είναι η δια προσευχής μετατροπή των πικρών και θανατηφόρων υδάτων της πηγής της Ιεριχούς παρά τους πρόποδας του Όρους Σαρανταρίου εις γλυκέα και πόσιμα (Βασ. Δ', 2, 23-25).
Ουχί μακράν της πηγής αυτής, εις το κέντρον της πόλεως της Ιεριχούς και παρά την συκομμορέαν του Ζακχαίου, διατηρεί το Πατριαρχείον εκκλησίαν επ' ονόματι του προφήτου Ελισσαίου, ανακαινισμένην εξ ολοκλήρου επί των ημερών του αοιδίμου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενεδίκτου, μεταξύ των ετών 1970-1980, υπό του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ, βοηθουμένου υπό της μακαριστής μοναχής Χριστοδούλης. Η εκκλησία αυτή χρησιμοποιείται και ως ενοριακός ναός της μικράς αραβοφώνου Κοινότητος του Πατριαρχείου εις Ιεριχώ.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: http://www.romiosini.org.gr/7AE08651.print.el.aspx
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΩΝ: http://picasaweb.google.gr/injerousalem/OrthodoxMonasteriesInTheD#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου